Pandemiyle birlikte ‘mevduata alternatif’ yatırım ürünü arayışında bizim gibi küçük tasarruf sahipleri artık hisse senedi, değerli metal ve dövizin yanında yatırım fonuna da ilgi gösteriyorlar. Sıkça söylenir oldu, duymuşsunuzdur, bu deneyimi daha önce yaşamamış olan yatırımcı sayısı 600 binleri buldu.

Reel ( enflasyondan arındırılmış gerçek getiri ) getiri arayışında hepimiz farklı seçeneklere yönelebiliyoruz. Ürün seçiminde de, sahip olduğumuz bilgi ölçüsünde hareket ediyoruz. Sıklıkla tekrarlanan yanlış, yatırımcıların ‘sürü psikolojisi’ denen bir ruh haliyle hareket etme halidir.

Yatırım işinde, herkesin gittiği yoldan gitmek, ‘vardır bir bildikleri’ demek, emek verip kendi aklımızı kullanmak yerine, ‘başkasının aklıyla hareket etme kolaycılığı’ bizi güçlükle tasarruf edip yarattığımız ‘artı değeri’ kaybettirecek sonuçlarla karşı karşıya bırakabilir.

Finansal okuryazarlık gönüllüsü bir çok insanın çıkış noktasında da, yatırımcılarımızı ‘kolay yollar’ yerine, emek harcanmış akılcı tercihlere yönlendirmek gibi güçlü bir güdü var.

Yatırım fonu, halktan topladığı paraları, iyi niyet esası ile, fon kuruluşunda kuralları tanımlanmış disiplinlerle yönetmek ve fon stratejisinde açıkça belirtilen kazanç kriterlerini sağlayıp, onu geçmek üzerine kurulu bir portföy yönetim işi aslında.

Küçük yatırımcıların sahip olmayacağı ‘bilgi avantajlarına sahip’ finans profesyonellerinin yönettiği finansal ürünler. Cüzdanınızdaki küçük tutarlarla da ulaşabileceğiniz, sizi yatırım dünyasının her reaksiyonunu yansıtabilecek ‘güvenli’ seçenekler.

Sermaye piyasaları neden önemli?

Sermayenin tabana yayılması, yani daha çok bireysel yatırımcının tasarruflarını sermaye piyasalarında değerlendirmesi ve finansal okuryazarlık konularında gelişerek bu piyasaları ‘yönlendirmesi’ sağlıklı bir ekonomik alt yapının da önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor aslında.

Küçük tasarruf sahiplerinin bilinçli tercihleriyle yönlendiği finansal ürünler, o ürünlerin de gelişmesini sağlıyor, sağlıklı bir finansal ürün marketinin oluşmasını sağlamak için ‘hızlandırıcı’ bir etki yapıyor.

Ulaşılabilir, çok sayıda ürünün yatırımcıya sadelikle ulaştığı bir platform olan TEFAS, bu açıdan çok önemli bir yere sahip…

Tefas kullanarak fon nasıl seçilir?

Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu-kısa adıyla TEFAS’tan yatırım fonunuzu seçerken kullanabileceğimiz yollar var. En temel yol ise, tanımak istediğimiz evrenin terimlerine aşina olmak… Bu kapsamda TEFAS, sayfasında çok kullanışlı bir ‘Terimler Sözlüğü‘ paylaşmış, bu sözlükteki kavram ve tanımlara göz atarak, öğrenme sürecimize başlayabiliriz.

https://www.tefas.gov.tr

https://www.tefas.gov.tr/Hakkinda.aspx

https://www.tefas.gov.tr/TerimlerSozlugu.aspx

Ancak sunumu kolay ve akıcı yapabilmek; çok sayıda veriyi, yazıda anlatıp sıkıcı olmamak adına, kendi başınıza da kolaylıkla yapabileceğiniz ve tekrarlarına da ulaşabileceğiniz bir paylaşım metodunun daha verimli olabileceğini düşündüm.

Bu sebeple bugünkü yazım, diğerlerine göre oldukça kısa.

TEFAS site içeriği ve sayfa kullanımındaki pratik yolları, görsel yolla anlatmanın daha kullanışlı olabileceğini düşünüyor ve bu konuda bir video hazırlıyorum. Bir youtube kanalı yoluyla sizlere ulaşacak.

https://www.youtube.com/channel/UCyGQPadv0Zqi3N8du4fqAMg?view_as=subscriber

Çok kısa bir süre içinde Twitter hesabımdan da duyurup, paylaşacağım.

Görüşene kadar; sağlıkla kalın…

Yorum bırakın

Quote of the week

"People ask me what I do in the winter when there's no baseball. I'll tell you what I do. I stare out the window and wait for spring."

~ Rogers Hornsby

Designed with WordPress